Szeglemezes tető

MIÉRT SZEGLEMEZES TETŐSZERKEZET?

Kérem, engedjék meg, hogy bemutassam a szeglemezes tetőszerkezet előnyeit a hagyományos ácsolt tetőszerkezettel szemben.

A szeglemezes tetőszerkezet egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagy fesztáv áthidalható a tetőszerkezettel, anélkül, hogy szükség lenne teherhordó válaszfalra. Ez a fesztáv lehet akár 15-20 méter is.

Egy másik nagyon lényeges tulajdonsága, hogy a tetőszerkezet alsó övi része, és a felső övi része, amely a hagyományos szerkezet esetén a szalufával egyenértékű, egy egységet alkot együtt, ezért nincs szükség egyéb födém szerkezetre. A tetőszerkezetre jutó terhet így a közbenső rács rudakon keresztül függőlegesen adja át az alatta lévő teherhordó falra, ezért a tetőszerkezetnél nem lép fel oldal irányú nyomó erő, amely a falazatra hat.

Miért is fontosak ezek?

Egy részt azért, mert így nagy tereket egybe nyithatunk, mint például a konyha, étkező, nappali, vagy esetleg egy nagy garázs, vagy csarnok ahol problémát okozna egy teherhordó fal, vagy, egy látszó pillér.

Az épület összköltségvetését is nagymértékben csökkenteni tudjuk, hiszen gondoljuk csak végig, nincs szükség belső teherhordó falazatra, alatta az alapozásra, felette a beton koszorúra, és nincs szükség sem fafödémre, sem beton födémre. Azt gondolom az belátható, hogy így az épület költségvetését lényegesen csökkenteni tudjuk, és egy új épület építésénél ez főként kedvező lehet.

További kedvező tulajdonsága, hogy statikailag méretezett szerkezetek, felesleges anyagot nem tartalmaz. A legyártott tetőszerkezetekhez minden esetben számítógéppel tervezett statikai számításokat biztosítunk.

A tartók üzemi előregyártással készülnek, előre kialakított sablon rendszerben, ezért az azonos típusú tartók azonos méretűek. Az általuk kialakított tetőidom szabályos, a tetősík egyenletes.

Nagy forma és típus választék jellemzi. A szeglemezes tartókból felépíthető bármilyen tetőszerkezeti forma. Szimmetrikus nyeregtető, aszimmetrikus nyeregtető, kontyolt tető, T és L alakú tetőcsatlakozás, fél nyeregtető, csonkakonty és manzárd tető.

A szeglemezes tetőszerkezetnek van hátránya is. A későbbiek során a tető teret beépíteni nem lehet, illetve a padláson tárolás, csak a rács rudak között kialakított helyen lehetséges.

Amennyiben a tetőszerkezet felkeltette az érdeklődését, és ajánlatot szeretne kérni, akkor, kérem az ajánlathoz a következő adatokat szíveskedjen eljuttatni e-mail-ben.

Szükséges az épület alaprajza, metszeti kép, vagy homlokzati kép, és amennyiben nincs feltüntetve a terven, lényeges a tető hajlásszöge, és az eresz kialakítása, mérete is.

Csüngő eresz kiképzés:

 

Vízszintes dobozolt eresz kiképzés: