Mobil ház

 

  

   

Kedves Honlap látogató.

Mivel nagyon sokan érdeklődnek mobilházak után, és az érdeklődők által feltett kérdésekből arra a következtetésre jutottam, hogy igen sok téves információ van a mobilházakról, ezért gondoltam pár szóban bevezetőként beszélnék a mobilházakról.

A mobilház egy olyan ház, amely egyben kerül legyártásra, összeépítésre, és ezt az elkészülte után a helyszínre szállítjuk.  A mobilház méretéből adódóan egyben legyártva elszállítható kamionnal, mely a későbbiekben bármikor áttelepíthető másik helyre. Ez azt jelenti, hogy a mobilház méretét a szállíthatósági méret befolyásolja, mert különben nem lehetne elszállítani. Ez vonatkozik a szélességre, hosszúságra, és a magasságra is. Egy kamion különböző engedélyek nélkül 300 cm széles és általában 10-13 méter hosszúságban tud szállítani. Ez azt jelenti, hogy a mobilház maximális mérete 30-39 m2 lehet. Nagyon lényeges az, hogy csak abban az esetben gondolkodjanak mobilházban, ha a telepítésre szánt telek megközelíthető nyerges kamionnal, és daruval. Ennél nagyobb méretű házak szállításához különböző engedélyek szükségesek, melyek megszerzése többlet költségbe és időbe kerül.

A mobilház lehet szerkezetkész, vagy kulcsrakész állapotú. A szerkezetkész esetében a belső szakipari munkákat a megrendelőnek kell elvégeztetni, a kulcsrakész állapotú ház esetében telepítést követően azonnal be lehet költözni.

Tehát amikor egy érdeklődő azt írja nekem, hogy 50-60 m2 nagyságú mobilházat szeretne, akkor az csak úgy lehetséges, ha több mobilházat egymásba sorolunk, össze építünk. Nyilván ennek szállítási és daruzási többlet költségei vannak.

Abban az esetben, ha valaki ekkora méretű házban gondolkodik, akkor érdemes már megfontolni, hogy mennyire lényeges szempont a mobilitás, mert ilyen méretű házat nyilván nem lehet egyben elszállítani,de elemenként is le lehet gyártani és a helyszínen összeépíteni. Ez viszont már nem mobilház. Az elemekben gyártott házak nem mobilházak, ezek helyhez kötött könnyűszerkezetű lakóházak.

A mobilházakról igen sok téves információ található az interneten. Az egyik ilyen információ az, hogy telepítéséhez nem kell engedély. Ez ebben a formában így nem igaz, mert olyan nyaraló övezetekben is, mint például a Balaton, ezt az építési hatóság szabályozhatja. Tehát mielőtt valaki ilyenben gondolkodik, érdemes ezt a területileg illetékes építési hatósággal egyeztetni.

Záró szóként annyit mondanék, hogy érdemes végig gondolni, hogy ki mit is szeretne, mert a mobilháznak egy nagy előnye, hogy készen van és bár hamar be lehet költözni, de a mérete mégis korlátozott.

A mobilház fapadlózattal készülő faoszlop lábakon álló favázas könnyűszerkezetes épület.

A jó hőszigetelése miatt a mobilházak kiválóan alkalmasak nyaralónak, hétvégi háznak, horgászháznak, vagy akár állandó lakás céljára. Az egyszerű szállíthatóság végett a mobilházat cégek is kitűnően használhatják munkásszállásnak, vagy külön részként kialakított étkezőnek, szociális helységnek, mobil üzlet helységnek vagy raktár helységnek.

A mobilházak favázas szerkezetű szendvicspanel falszerkezettel készülnek, melynek külső és belső oldala is természetes faburkolattal, a fürdő műanyag panellel ellátott. A természetes faburkolatnak köszönhetően a háznak meleg érzést, és kitűnő lakóérzést biztosít.

A mobilház alá nem szükséges beton alap, ezért könnyen másik helyre telepíthető.

Mobilház telepítése, a szállítást követően mindössze néhány órát vesz igénybe, és máris beköltözhető. Így megoldást jelenthet építési korlátozás alatt lévő területek, zártkertek, üdülő területen lévő telkek hasznosítására.

A mobilház telepítésre mindössze 8-10 db pont alapra, vagy lemezbetonra van szükség.

A mobilházban kialakításra kerül a villany, víz, és szennyvízelvezetés csatlakozási pontok kiépítése, melyeket könnyedén csatlakoztatni lehet a telken lévő közművekhez.

A szennyvíz elvezetése lehetséges a csatornarendszerbe, vagy épített zárt tározóba.

A mobilházak megrendelhetők szerkezetkészen, vagy kulcsrakész állapotban. A legkisebb mérete egy garzonlakás méretével egyező mérettől indul felfelé. A legkisebb mobilház méret 3 m×7,5 m, azaz 22 m2. Ebben megtalálható egy szoba, konyha, fürdő, és egy különálló wc helység. A mobilház méretét a szállíthatóság befolyásolja, ezért a maximális hossza 12,5 m lehet. Nagyobb méretű mobilház igény esetén a mobilházak megtervezhető úgy, hogy több mobilház egymáshoz sorolható legyen.

A Főfalak szerkezete:

 • 19 mm hajópadló falburkolat festve
 • 28 mm lécváz, páraáteresztő fólia
 • 140 mm favázszerkezet, kitöltve 140 mm kőzetgyapot hőszigeteléssel
 • 12 mm OSB-3 építő lemez
 • 28 mm lécváz, párazáró fólia
 • 19 mm hajópadló falburkolat festve

Az épület szerkezete:

A padlózat 14 cm faváz szerkezetből készül, 14 cm hőszigeteléssel. A belső oldali burkolat 22 mm OSB építőlemez, melyre kerül a végleges lamináltlap padlóburkolat. A padlóváz alsó oldala alá kerülnek az 50 cm magas oszlopok, melyek a 50×50 cm betonlapon állnak.
Az épület oldalsó falazata faváz szerkezetű, 14 cm hőszigeteléssel, kívül belül fapanelos burkolattal.

A külső és belső falburkoló panel színe több féle színből válaszható.

Hőszigetelési jellemzője: U = 0,37 W/m2k

A tetőszerkezet alsó övi része szintén 14 cm vastagságú hőszigeteléssel készül, kívülről cseréplemez, vagy zsindelyfedéssel.

A nyílászárók EUROTHERM 68 típusú bukó-nyíló kivitelű, hőszigetelő üvegezéssel (1.0) ROTO vasalattal készülnek, a belső ajtók fenyőből készülnek.

Az épület fűtése egyszerűen elektromos fűtőberendezésekkel megoldható, lehetséges még kandalló elhelyezése, vagy kombi cirkós központi fűtéssel is rendelhető.

Felhasználási terület magánszemélyeknek:

 • hétvégi ház, nyaraló
 • horgásztanya
 • állandó lakás
 • különálló épületként bérletként kiadható

Felhasználási terület cégeknek:

 • nyaraló
 • munkásszállás
 • iroda, üzlethelység
 • mobil kereskedelmi üzlet
 • raktárhelység
 • őrző cégeknek őrtelephely
 • rendezvényekre étkező, és szociális helység

Ára a fenti tervű mobilháznak:

 • szerkezet kész állapotú: 3.400 000 Ft + Áfa, azaz 4.318 000 Ft
 • kulcsrakész állapotú: 4.700 000 Ft + Áfa, azaz 5.969 000 Ft
 • terasz festve:

Az árak a szállítási és telepítési költségeket nem tartalmazzák!
A házhoz külön opcióként a táblázat szerinti felszereltség rendelhető!

A házhoz külön opcióként a táblázat szerinti felszereltség rendelhető! A felszereltségi táblázat letölthető ITT!

Amint látszik a felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Amennyiben a mobilház felkeltette érdeklődését, vagy a házzal kapcsolatosan kérdése merülne fel, állók szíves rendelkezésükre az elérhetőségeken.